Aphilion sfeer video
12 januari 2017

Nieuwsbrief januari 2017

Beste beleggers,

Ons wereldwijde aandelenfonds Aphilion Q² - Equities vierde onlangs z'n vijftienjarige bestaan. Het waren boeiende tijden: het fonds werd gelanceerd in de periode na het uiteenspatten van de 'dotcom bubble', en ook slechts enkele maanden na de aanslagen van 11 september. In die eerste jaren werd de wereldeconomie aangevuurd door de stevige groei in de BRIC landen, tot de markten in 2007 een piek neerzetten na de eerste signalen van problemen in de Amerikaanse vastgoedmarkt. Er volgde een zware financiële crisis, en de markten vonden pas een bodem in het begin van 2009. Het herstel van deze klap werd nog bemoeilijkt door een nieuwe schuldencrisis in de zomer van 2011, dit keer op het niveau van de overheden: BRICs werden PIGS. De tegenwind van de markten was in de voorbije 15 jaar dus verschillende keren aanzienlijk, maar per saldo is het toch een mooie periode gebleken voor beleggers...

In onze eerste vijftien jaar zijn we erin geslaagd om met Aphilion Q² - Equities een geannualiseerd rendement te halen van +7.8%, tegenover +2.5% voor de 'index'. Zowel in periodes met een stijgende beurs, als in dalende markten werd dit verschil gemaakt. Op de valreep is ook 2016 nog een goed jaar geworden voor wereldwijde aandelen. Equities kon in december een stijging van +3.9% laten optekenen, en sluit hiermee het jaar af met een netto rendement van +6.7%.

Er was in het afgelopen jaar veel aandacht voor de politieke agenda. Het Britse referendum over een vertrek uit de Europese Unie, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en recent nog het Italiaanse grondwettelijk referendum beheersten de media. De beurzen reageerden telkens uiteindelijk verrassend positief op de vaak onverwachte uitkomsten, en vooral Amerikaanse aandelen konden dankzij de sterke eindsprint van de markt en de dollar optimaal profiteren. Niet voor het eerst was Europa de slechtst presterende regio in 2016: de Europese Stoxx 600 (die aandelen bevat uit de 17 belangrijkste landen uit de Europese regio) bleef 1.2% in het rood over het jaar.  

De defensieve versie van ons wereldwijde fonds, Aphilion Q² - Balance, heeft er een ontgoochelend 2016 opzitten. Het fonds kon in december (-0.2%) helaas het jaarverlies (-3.1%) niet milderen. De graad van afdekking van het beursrisico is doorheen het jaar steeds rond de 80% gebleven. Balance is vooral gericht op defensieve buy-and-hold beleggers, maar kan ook een alternatief zijn voor beleggers die (tijdelijk) hun aandelenposities willen verminderen zonder de Q² selectie en zijn potentiële outperformance op te geven...
 
Meer grafieken en cijfers kunt u terugvinden in de fondsenfiches en op onze website, te raadplegen door te klikken op de links en grafieken hierboven.

We wensen u allemaal een gezond, gelukkig en rustig 2017 toe,

Aphilion
 

Recente berichten

feb 2021
De kunst van risicobeheer: shorten
jan 2021
3 aandelen uit de Aphilion Q² selectie
jan 2020
3 aandelen uit de Aphilion Q² selectie