Aphilion sfeer video
8 januari 2016

Nieuwsbrief Januari 2016

Beste beleggers,

2015 zit erop. Het was een jaar met twee gezichten: euforie in het eerste kwartaal, gevolgd door rustige consolidatie en daarna enkele opstoten van volatiliteit, vooral in het derde kwartaal en in het begin van december. De zwakte in de grondstoffenmarkten, en de focus en reactie van investeerders op beslissingen gestuurd vanuit centrale banken waren sleutelkenmerken van 2015.
 
De markten waren in 2015 dus grillig, maar de Aphilion Q² selectie heeft doorheen het jaar toch opnieuw kunnen bewijzen dat onze aanpak voor een stabiele outperformance zorgt, met een hoge graad van herhaalbaarheid: 11 op 14 jaren ondertussen, met een gemiddelde jaarlijkse outperformance van 5.8%. We worden immers nooit beïnvloed door de "waan van de dag", en halen onze resultaten niet door een bepaalde "algemene" richting te kiezen. Het is door actief, consistent en alert te handelen en aldus vele winstgevende trades (in de afgelopen 14 jaar heeft ongeveer 57% van onze afgesloten posities de markt geklopt) te cumuleren, dat onze outperformance tot stand komt.   

Aphilion Q² - Equities daalde in december met 'slechts' 2.6%, en liet daarbij de brede MSCI Wereldindex in euro bijna 2% achter zich (-4.5%). In het vierde kwartaal steeg het fonds met 8.3% en over heel 2015 bedraagt het rendement net geen 10% (+9.8%). Hiermee klopt het fonds zijn referentie-index opnieuw, dit maal met een bescheiden +1.5%. Sinds de start van Aphilion Q² in december 2001 werd een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van +7.8%, en dit is uiteraard netto, na alle kosten.
 

Aphilion Q² - Balance heeft het jaar 2015 afgesloten met een sterke maand december: +1.7%, tot 105€ per deelbewijs. De return in 2015 werd gerealiseerd met een gemiddelde netto long weging van minder dan 20%. Daarmee heeft Balance een veel lager risico- en volatiliteitsprofiel dan een 'traditionele' belegging in aandelen, maar is het wel gepositioneerd om te profiteren van de outperformance van de Q² selectie. Dit lage risicoprofiel werd in december nogmaals aangetoond met een positief maandrendement terwijl de wereldbeurzen met ruim 4.5% achteruit moesten. Ook in de eerste woelige beursdagen van 2016 is duidelijk geworden dat Balance-beleggers nooit met de klompen op het ijs zullen komen: het fonds houdt zeer goed stand terwijl de wereldbeurzen een slechte start van het jaar kennen.

Meer grafieken en cijfers kunt u terugvinden in de fondsenfiches en op onze website, te raadplegen door te klikken op de links en grafieken hierboven.

We wensen u graag een zeer gezond, boeiend en succesvol 2016 toe,

Aphilion

Recente berichten

feb 2021
De kunst van risicobeheer: shorten
jan 2021
3 aandelen uit de Aphilion Q² selectie
jan 2020
3 aandelen uit de Aphilion Q² selectie